در دنیایی که همه ما مورد هجوم حجم زیادی از اطلاعات هستیم. ذخیره این اطلاعات نیز مسئله جدی به نظر می رسد که دیگر با روش های سنتی نگه داری داده ها در هارد ها و فلش مموری ها امکان پذیر نمی باشد. از سوی دیگر امکان دسترسی آسان و اطمینان از امنیت اطلاعات بسیار پیش تر از بیش خود را نمایان کرده است. فضای کلود یا ابری در واقع فضایی است فارغ از وابستگی به سخت افزارها و در ارتباط با اینترنت می باشد. سیستمی که اجازه ذخیره اطلاعات به صورت نامحدود و در امنیت کامل را به شما می دهد.
منظور از ابر چیست
در زمانی که از وسایل فیزیکی همچون هارد دیسک ها و فلش مموری ها جهت ذخیره اطلاعات مهم خود استفاده می کردیم. به نظر امکان ذخیره اطلاعات بدون نیاز به این وسایل فیزیکی، امکان دسترسی به اطلاعات در هر مکان و حتی با یک گوشی همراه و امکان پردازش آنها به صورت آنلاین یک رویا به نظر می رسید. اما از دست دادن اطلاعات کاربران شرکت های بزرگ را به فکر ایجاد یک فضای امن و در عین حال قابل دسترس انداخت و در عین حال به یک تجارت پردرآمد تیدیل گردید.
منظور از فضای ابری یک فضای آنلاین می باشد. ذخیره سازی ابری و پردازش ابری مفهومی تازه در علم ذخیره سازی اطلاعات است و شاید قدمت آن به قرن 21 برسد. اما باید گفت گرچه با نوین بودن این مفهوم اما قدمت آن به سال های پیشین و حتی پیدایش کامپیوتر بر می گردد. زمانیکه که از چندین کامپیوتر غول پیکر در کنار هم به منظور ایجاد اتاق های سرور استفاده می شد. اطلاعات روی این ابر رایانه ها ذخیره و بین کاربران به اشتراک گذاشته می شد.
در واقع می توان گفت فضای ابری مجموعه ایی است از این کامپیوتر های غول پیکر است که در کنار هم قرار گرفته اند و اطلاعات به صورت بسیار حرفه ایی بین آنها به اشتراک گذاشته شده است تا با مشکل در یک سرور امنیت اطلاعات شما حفظ شود. این سرویس های به منظور امکان دسترسی آسان کاربران و بدون نیاز به هیچ گونه تنظیمات از قبل پیکربندی شده اند و سرویس های خاصی از قبیل ذخیره اطلاعات، پردازش اطلاعات و نرم افزارها و اپلیکیشن ها را در اختیار کاربران می گذارند.
انواع ابر
ابرهای فضای ذخیره سازی ابرهای ساده ایی نیست. همانطور که ابرهای آسمان آبی انواع مختلفی دارند. این ابرها نیز به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
- زیرساخت یا استقرار (deployment)
- سرویس ها
ابرهایی که که در دسته اول قرار می گیرند خود به چهار دسته مختلف تقسیم می شوند از جمله:
- ابر خصوصی: همانطور که از نام این ابر مشخص است برای انجام امور خاص یک سازمان یا موسسه عمل می کند و به دلیل حفظ ماهیت ابری خود باید خارج از آن واحد و در فضای مخصوص دیتاسنتر باشد. تبعاٌ مدیریت ابر می تواند بر عهده خود آن واحد و یا شخص دیگری باشد که ابر را معرفی و مدیریت می کند.
- ابر عمومی: ابر عمومی درست مقابل ابر خصوصی قرار دارد و برای استفاده عموم احاد جامعه می باشد و تنها در این مورد با ابر خصوصی تفاوت دارد مثال بارز آن: دراپ باکس
- ابر آمیخته یا هیبریدی: ابر آمیخته در واقع ادغامی از ابر خصوصی و ابر عمومی است. زمانیکه یک سرویس ابری هم خدمات خصوصی و هم عمومی ارائه دهد. اما در چه زمانی این ابرهای هیبریدی ایجاد می شوند؟ زمانی که دو ابر جدا مثلا یک ابر خصوصی و ابر عمومی به منظور اشتراک گذاری اطلاعات به هم ملحق شوند و یا یک نهاد یا سازمانی که از ابر خصوصی استفاده می کند به منظور ارائه خدمات جدید در حال گسترش و پیشرفت سیسستم های خود باشد.
- ابر اجتماعی: ابر اجتماعی در واقع اشتراک گذاری چند ابر خصوصی است. به هر حال سازمان های مختلف نیاز به ارتباط با یگدیگر در جهت رشد و سازندگی می باشند.
سرویس ها نیز داراری طبقه بندی می باشند که با پیشرفت علم هر روزه به این زیر مجموعه ها اضافه می شود:
- خدمات پایه ایی یا زیرساختی Infrastructure-as-a-Service : IaaS
- خدمات پلتفرمی Platform-as-a-Service : PaaS
- خدمات نرم افزاری Software-as-a-Service : SaaS
خدمات پایه ایی مانند: سرویس خدمات اینترنتی آمازون (Amazon’s web services)
خدمات پلتفریمی مانند: force.com
خدمات نرم افزاری: جیمیل، Base camp و نت فلیکس هستند.
برای مشاهده سرفصل دوره های کامپیوتری می توانید در بخش آموزش ICDL بر روی اسم دوره کلیک نمایید.