کامپیوتر پیش روی ما و شما از سخت افزار و نرم افزارهای زیادی تشکیل شده است. سیستم عامل یا Operating System مهم ترین بخش نرم افزاری یک کامپیوتر است که ارتباط بین سخت افزار و برنامه های اجرایی را فراهم می کند. هنگامی که کامپیوتر را روشن و خاموش می کنید اولین و آخرین بخشی که پیش روی شما قرار میگیرد، سیستم عامل آن می باشد. در واقع سیستم عامل در جهت رفاه و راحتی بیشتر کاربران در استفاده از کامپیوتر تولید شده است.
انواع سیستم عامل
کامپیوتر مانند یک کارخانه کوچک است که شامل قسمت های مختلفی می باشد که بدون هماهنگی با یکدیگر کاری از پیش نخواهند برد. سیستم عامل در واقع بستری جهت همکاری و اجرای درست عملیات را فراهم می کند و از بروز خطا و اشتباه جلوگیری میکند و در صورت بروز با هشدار های به موقع از وخیم شدن وضعیت جلوگیری می کند.
به طور کلی سیستم عامل ها به چهار دسته تقسیم می شوند که شامل دسته های ذیل می باشد:
سیستم عامل های تک پردازنده
سیستم عامل های کنونی که اغلب ما از آن ها استفاده می کنیم، به عبارتی سیستم عامل های نسل چهارم هستند که روی یک پردازنده نصب می شوند و در دنیای آی تی با عنوان سیستم عامل های تک پردازنده نام برده می شوند.
سیستم عامل های شبکه ای
درسیستم عامل های شبکه ای از Operating System به عنوان کنترل کننده های واسط شبکه و نرم افزارهای سطح پایین به منظور انجام عملیات استفاده می شود. این سیستم عامل قابلیت دسترسی به سیستم های راه دور و دست یافتن به فایل های مربوطه را دارد.
سیستم عامل های توزیع شده
همانطور که از نام سیستم عامل های توضیع شده پیدا است، برنامه ها روی چندین کامپیوتر اجرا و نتیجه نهایی روی کامپیوتر مقصد که مربوط به کاربر اصلی است به نمایش در می آید. در واقع برنامه در یک محیط شبکه ای اجرا می گردد. این سیستم عامل روی چند پردازنده اجرا می شود، اگرچه به نظر می رسد یک سیستم عامل تک پردازنده ای است.
سیستم عامل های بی درنگ
سیستم عامل های بی درنگ بیشتر در صنعت به منظور مدیریت منابع، انجام کارها در زمان مقرر و در تایم معین استفاده می شود. به طور کلی میتوان گفت که این نوع از Operating System در موارد تخصصی تر مورد استفاده قرار می گیرد.
سیستم عامل چه وظایفی را برعهده دارد
از آن جهت که سیستم عامل همچون قلب یک کامپیوتر عمل میکند، وظایف مهم و متعددی برعهده دارد که عبارتند از:
- مدیریت منابع (شامل استفاده درست در زمان بندی مناسب و بازدهی بالا)
- جلوگیری از بروز خطا و ترمیم سیستم
- ایجاد امنیت در سیستم
- سازماندهی و اجرای برنامه ها
- مدیریت فایل ها، برنامه های ورودی و خروجی
- جلوگیری از Race Condition ،Interlock ،Starvation
معروف ترین سیستم عامل های کامپیوتر
سیستم عامل از زمان پیدایش تا کنون همواره در حال تحول و پیشرفت های متعددی بوده است و بر امکانات آن افزوده می شود. از مهم ترین و معروف ترین سیستم عامل ها می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- یونیکس
- گنو/لینوکس
- مک اواس
- ویندوز اکسپی
- ویندوز ویستا
- ویندوز ۷
- ویندوز ۸
- ویندوز ۱۰
- سولاریس
- داس
- ویلز
- پالم
سیستم عامل گوشی موبایل
امروزه گوشی های موبایل دیگر نقش یک وسیله جهت مکالمه را ایفا نمی کنند بلکه به کامپیوتر های کوچک و قابل حملی تبدیل شده اند که دارای سیستم عامل های مختص به خود می باشند و هرروزه در حال پیشرفت هستند، برخی از سیستم عامل های معروف موبایل شامل موارد ذیل می باشد:
- سیستم عامل اندروید: تولید شرکت گوگل، مبتنی براساس لینکوس.
- سیستم عامل iOS: تولید شرکت اپل برای گوشی های آیفون.
- ویندوز موبایل: یک سیستم عامل شامل دستورات اساسی و قابل اجرا توسط بسیاری از رایانه های جیبی و تلفن های هوشمند.
- ویندوز فون: تولید شرکت مایکروسافت و جایگزین ویندوز مویابل.
- سیمبین: تولید شرکت نوکیا مخصوص گوشی های نوکیا.
- بادا: تولید شرکت سامسونگ و مخصوص گوشی های سامسونگ.
- بلک بری: تولید شرکت بلک بری برای استفاده در گوشی های موبایل ساخت این شرکت.
- میگو: سیستم عامل متن باز براساس لینکوس.
- پالم: توسط شرکت پالم جهت استفاده آسان تر کاربر از نمایشگر لمسی و ارتباط با کارت گرافیک.
- تایزن: سیستم عامل متن باز براساس لینکوس.
- یوآیکیو: این سیستم عامل به علت دارا بودن انعطاف بسیار امکان ساخت گوشی ها در شکل های مختلف را تنها بایک کد امکان پذیر ساخته است.
مجتمع فنی تهران با برگزاری دوره ICDL I و دوره ICDL II مبحث سیستم عامل را خدمت دواطلبان آموزش می دهد. البته بخشی از سیستم عامل ها که مربوط به دوره شبکه می باشد نیز در دوره های شبکه خدمت علاقه مندان به صورت کامل و جامع آموزش داده می شود. برای مشاهده سرفصل دوره ها می توانید در بخش آموزش ICDL بر روی اسم دوره مد نظر خود کلیک نمایید.
نمایش دیدگاه ها
مطالب مختصر و مفید بودن سپاس