یکی از اصلی ترین دروس پایه معماری که بهتر است به عنوان اولین درس دوره ارائه گردد درس رسم فنی و نقشه کشی معماری است. اگر این درس را خیلی ساده توضیح دهم، اینطور می توانم بگویم که هر رشته ای یک سری گرافیک های خاص خودش را دارد. معماری هم از این حیث مستثنی نیست. یعنی دانشجوی معماری باید یاد بگیرد که در این رشته هر موضوعی را با چه گرافیکی نشان دهد. طبیعتا برای ورود به گرافیک های معماری لازم است که در ابتدا با برخی اصول ترسیمی هندسی و ابزارهای مربوطه آشنا شد.

هندسه، آغاز نقشه کشی معماری است. در این مرحله از یادگیری باید آموخت که یک حجم را از زوایای مختلف چگونه می توان ترسیم کرد، از چه ابزارهایی باید استفاده کرد و چه نوع خطوطی و با چه ضخامتی باید کشید. آن چه که در این درس به شکل جدی مورد سنجش قرار میگیرد، قوای تجسم دو بعدی و سه بعدی دانشجو است که گام به گام مورد تقویت قرار می گیرد. به تدریج مفاهیمی از قبیل پلان و مقطع احجام هندسی مطرح می گردد و پس از شناخت به دست آمده به تدریج وارد بحث گرافیک های معماری می شویم و از اواسط ترم کار روی یک پروژه ی ویلایی به صورت جدی در دستور کار قرار می گیرد.

من معمولا در درس اتوکد همین پروژه را پیش می برم تا این شانس برا ی دانشجویانی که این ویلا را به صورت دستی در درس نقشه کشی تجربه کرده اند مهیا شود که بتوانند یکبار هم به صورت کامپیوتری آن را پیگیری کنند.

از آنجا که درس نقشه کشی شامل هم گرافیک های دوبعدی و هم سه بعدی معماری است که البته در حالت ایده آل بهتر است این دو مبحث در دروس مستقلی ارائه گردند، فشردگی ترم به گونه ای است که اولویت اصلی بر تقویت بیان گرافیکی دوبعدی خواهد بود و در کنارش بیان سه بعدی نیز مورد تدریس قرار خواهد گرفت . به نظر من در دروس مقدماتی رشته معماری بسیار ضروری است که به گونه ای تدریس پیگیری شود که علاقه و انگیزه دانشجو نسبت به رشته روز به روز افزایش یابد و در عین حال با این واقعیت آشنا شود که معماری رشته ا ی بسیار شیرین و در عین حال بسیار پرکار.

مقالات مرتبط با معماری

مقالات اخیر